Oprócz takiej roli, jak przewóz pasażerów, czy ładunków statek często pełni rolę jednostki służącej do połowu. Rybołówstwo to branża bardzo szeroko rozwinięta, gdyż zapotrzebowanie na przetwory rybne wśród konsumentów jest bardzo duże. Dlatego też organizowane są rejsy, które niekiedy trwają kilka miesięcy i wówczas to przebywający na morzu marynarze zajmują się połowem. Bardziej jednak konkretnym określeniem tego typu załogi będzie termin „rybacy”, gdyż trudnią się oni w dużej mierze połowem ryb właśnie. Oczywiście nie polega to na łowieniu za pomocą wędek, a najczęściej jest to zarzucanie sieci. Jednostka taka niejednokrotnie jest ukierunkowana na połów określonych gatunków ryb. Co do ich rodzajów to mogą to być tuńczyki, makrele, łososie, karpie, a nawet takie ryby, jak rekiny czy wieloryby, przy czym należy pamiętać, że wieloryb to ssak. Również owoce morza wchodzą tutaj w grę. Połowy odbywają się zarówno w wodach słonych, jak i akwenach słodkowodnych, w zależności, gdzie dana ryba występuje. Statek taki musi być wyposażony przede wszystkim w chłodnie, czy też silosy wypełnione lodem, gdzie przechowuje się wyłowione ryby. Jednostki takie możemy podzielić na statki rybackie łowcze, na których trudni się jedynie połowem ryb, statki łowczo-przetwórcze dostosowane również do obróbki ryb, a także szereg statków pomocniczych. W zależności od rozmiarów możemy mówić o takich statkach, jak np. trawlery, longlinery, czy kutry rybackie.